4 Tips Παραγωγικότητας που δουλεύουν για μένα

Κάνε περισσότερα, Κάνοντας λιγότερα.

Ένα απο τα μεγάλα στοιχήματα στη ζωή μας είναι η σωστή διαχείριση του 24ωρου μας. Πως μπορούμε να μη χάσουμε κάτι σημαντικό, να κάνουμε ένα επιπλέον βήμα προς τα όνειρα μας, να δούμε τους δικούς μας, να φροντίσουμε τον εαυτό μας? Πολλές φορές φαίνεται ανέφικτο.

Nιώθεις κάπως έτσι?

Ένα είναι το δεδομένο. Το 24 ωρο δεν αλλάζει, αλλάζουν όμως όλα τα υπόλοιπα…

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου guru της παραγωγικότητας ή υπόδειγμα σε αυτό το κομμάτι, αλλά έχοντας διαχειριστεί πολλα διαφορετικά projects εδώ για πάνω απο μια δεκαετία και τρέχοντας πλέον παράλληλα 2 εταιρίες, παρατήρησα κάποια πράγματα τα οποία όποτε εφαρμόζω μπορώ και καταφέρνω να κάνω πολύ περισσότερα σε λιγότερο χρόνο.
Απο τότε προσπαθώ με συνέπεια να βελτιώνομαι συνεχώς και να είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου στην τήρηση αυτών των κανόνων.

Τα κλειδία σε αυτό λοιπόν για μένα είναι 3. Ενέργεια, συγκέντρωση και παραγωγικότητα.

Η αύξηση της παραγωγικότητας μας και της ενέργειας μας, οδηγεί σε περισσότερο απο αυτό που είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Στον επιπλέον χρόνο. Περισσότερος χρόνος για να κάνουμε πράγματα με τους δικούς μας, για τον εαυτό μας, να κυνηγήσουμε ένα όνειρο, ή για οτιδήποτε μας γεμίζει περισσότερο και μας χαροποιεί.

1. Δείξε στο μυαλό σου ποιός είναι το αφεντικό.

Ξεκίνησε την ημέρα σου δυναμικά και όχι παθητικά. Ακόμα και αν το μυαλό σου αρνείται, γύρνα τον διακόπτη. Δείξτου ποιός είναι το αφεντικό. Γυμνάσου έστω 7-10 λεπτά την ημέρα και αν δεν προλαβαίνεις την υπόλοιπη ημέρα κάντο το πρωί.
Ακόμα και αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι ικανό να αυξήσει το ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και να σε βοηθάει να ξυπνήσεις και να ενεργοποιηθείς καλύτερα απο οποιονδήποτε καφέ.

Σε γεμίζει ενέργεια, είναι ωφέλιμο για το σώμα σου, σε βοηθάει να καθαρίσει το μυαλό σου και να ξεκινήσεις την ημέρα σου δυναμικά και αποφασιστικά. Τουλάχιστον σε μένα δουλεύει σε μένα.
Κιόμως δεν χρειάζεται να περάσεις 2 ώρες στο γυμναστήριο για να απολαύσεις τα οφέλη της γυμναστικής.
Αν πάλι πιστέυεις οτι δεν έχεις αυτά τα 7 λεπτά μές την ημέρα για να κάνεις κάτι που θα σε οφελήσει τόσο πολύ, τότε μάλλον κάνεις κάτι πολύ λάθος στη ζωή σου. Λυπάμαι.

2. Φάε πρώτα τον βάτραχο!

Τι σημαίνει αυτό. Μόλις κάτσεις στο γραφείο ή μόλις ξεκινήσει η εργασιακή σου ημέρα ξεκίνα με τα πιό δύσκολα/ αγχωτικά κομμάτια του project list σου. Τι είναι αυτό που σε αγχώνει, αναβάλλεις καιρό, ρίχνεις κάτω απο το χαλάκι για να μην το βλέπεις, κάνοντας ότι είναι πιο βολικό εκείνη τη στιγμή? Με λίγα λόγια αυτό που πρέπει να γίνει αλλά σε χαλάει.

Σου εγγυώμαι οτι μόλις το κάνεις θα νιώσεις απαλλαγμένος απο αυτό το βάρος και θα σου γίνει σταδιακά συνήθεια να ξεφορτώνεσαι τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς σου την ώρα που είσαι γεμάτος ενέργεια, με καθαρότερο μυαλό και πιο παραγωγικός.

Με τον τρόπο αυτό, αυτό που βλέπω στον εαυτό μου είναι οτι δημιουργώ ένα καλύτερο momentum στην ημέρα μου όσον αφορά το πόσα πράγματα μπορώ να κλείσω.

3. Αγνόησε τον κόσμο.

Κλείσε τα notifications του κινητού σου ειδικά όσο διάστημα θέλεις να είσαι παραγωγικός.
To ξέρεις οτι βάση στατιστικών τσεκάρουμε το κινητο μας πάνω απο 150 φορές την ημέρα?
Είμαι σίγουρος οτι για τους περισσότερους απο εμάς, αυτό δεν είναι για σημαντικό λόγο. Αν αθροίσεις τον χρόνο που περνάμε κάνοντας το αυτό θα συνειδητοποιήσουμε πόσο χρόνο σπαταλάμε αλλά και το σημαντικότερο.

Πόσο αποσυντονιζόμαστε απο κάτι που κάνουμε, χάνοντας την προσοχή μας.
Πολλές φορές βλέπω τον εαυτό μου να ξεχνάει τι έκανε πριν μετά απο ένα τηλέφωνο, ή απαντώντας ένα μήνυμα, ή χαζεύοντας στο feed του Instagram.
Το μυαλό μας δεν μπορεί να αποδόσει στην υψηλότερη δυνατή συχνότητα αν η προσοχή μας και η σκέψη μας μοιράζεται σε πολλά πράγματα την ίδια στιγμή. Προφύλαξε την ενέργεια σου και την προσοχή σου σε ότι είναι σημαντικό. Κάνε focus σε ένα πράγμα την φορά και τσέκαρε το κινητό σου συγκεκριμένες στιγμές που κάνεις διάλειμμα.

  1. Δες το αλλιώς!

    Εφάρμοσε τον κανόνα 80-20. Γνωστός και ως Pareto, έχει εφάρμογή σε πολλά κομμάτια. Τόσο στο Marketing όσο και στην εργασία μας, στην παραγωγικότητα μας.
    Τι λέει λοιπόν ο κανόνας αυτός? Το 80% των αποτελεσμάτων έρχεται απο το 20% της δουλειάς που κάνουμε. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά?

    Ότι το 80% του χρόνου μας, ξοδεύεται σε δραστηριότητες, tasks, ενέργειες που μας φέρενουν μόνο το 20% του αποτελέσματος που θέλουμε.
    Παράδοξο? Και όμως. Σου εγγυώμαι οτι αν κάτσεις και καταγράψεις τον χρόνο που σου παίρνουν πράγματα που κάνεις καθημερινά και τα δεις σε συσχέτιση με τα αποτελέσματα που σου φέρνουν θα εκπλαγείς.

    Καταγράφοντας τα προσπάθησε να πάρεις γενναίες αποφάσεις για πράγματα που θα κόψεις ή θα ελλαττώσεις, κατανέμοντας περισσότερο χρόνο σε αυτά που σου φέρνουν το 80% των αποτελεσμάτων.

    Το σημαντικότερο απο όλα? Κάνε το πρώτο βήμα. Ξεκίνα απο σήμερα και μείνε πιστός στο πλάνο.