Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη του Video Marketing.

Γιατί δεν δουλεύει το Video Marketing που ακολουθείς?

Έχουμε αναλύσει αρκετές φορές τη σημασία του video marketing εν έτει 2019.

Κάθε πλατφόρμα που μπορείς να σκεφτείς (Facebook, instagram, linkedin, YouTube) επιβραβεύουν τους video creators με engagement, extra features, και όταν γίνεται συστηματικά επιπλέον απήχηση.

Το video marketing ωστόσο, δεν σημαίνει απλά ποστάρω όποτε θυμηθώ ότι μου έρθει στο μυαλό και νομίζω οτι προωθεί την επιχείρησή μου.

Όπως έχουμε ξαναπεί, απαιτεί πλάνο, συνέπεια και βασικές αρχές που οφείλουμε να τηρούμε.

Πάμε να δούμε ποιά είναι τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη του Video Marketing που κάνει το 95%. 

 

1. Δημιουργία Video με περιεχόμενο που αγνοεί τις αναζητήσεις των πελατών σου.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που βλέπουμε είναι η δημιουργία περιεχομένου που αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες του κοινού σας. Δηλαδή αυτό που πληκτρολογεί στις μηχανές αναζήτησης (κοινώς keywords).

Και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που το εκάστοτε βίντεο δε μπορεί να ανακαλυφθεί από το κοινό, και μένει πρακτικά αόρατο μετά από τη πρώτη βδομάδα, μέρες ή ακόμα και μερικές ώρες μετά τη δημοσίευσή του.

Υπάρχει όμως λύση για αυτό.

Πραγματοποίησε μια απλή έρευνα για keywords ώστε να σε βοηθήσει να καταλάβεις τί πραγματικά αναζητάει το κοινό σου.

Διάβασε εδώ για το πώς μπορείς να ξεκινήσεις μια έρευνα keywords για τις δικές σου διαφημιστικές καμπάνιες.

Παρατήρησε τί κίνηση προσελκύουν αυτά τα keywords και χτίσε τη στρατηγική σου γύρω από αυτά.

Με αυτό το τρόπο τα βίντεο σου θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση και θα εμφανίζονται στις αντίστοιχες αναζητήσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και Google.

Αναφέραμε στο άρθρο μας σχετικά με την έρευνα για keywords, το πόσα εργαλεία υπάρχουν και τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ώστε να καταλήξεις ποια είναι αυτά τα οποία θα σου φέρουν αποτελέσματα.

 

2. Μακροσκελή Video

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη δημιουργία video είναι περιεχόμενο το οποίο δεν είναι “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα του εκάστοτε social media platform.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως η διάρκεια του μέσου βίντεο στο Facebook είναι 6 δευτερόλεπτα.

Αυτό σημαίνει πως έχουμε μόνο 6 δευτερόλεπτα να τραβήξουμε τη προσοχή του κοινού ανάμεσα από εκατοντάδες άλλα βίντεο.

Το θέμα λοιπόν είναι να τους πείσεις πως αξίζει να παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος.

Συχνά βλέπουμε βίντεο τα οποία ξεκινάνε με μια αόριστη εισαγωγή μεγάλη σε διάρκεια, αλλά όχι συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Δυστυχώς όμως δεν έχει καμία σημασία το πόσο καλό είναι το περιεχόμενό μας, αν δεν κρατήσουμε τον ακροατή μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα. Aν δεν είμαστε ξεκάθαροι στην αρχή γιατί διεκδικούμε την προσοχή του και τι θα του προσφέρει το συγκεκριμένο βίντεο.

Και αυτό θα είναι κρίμα, γιατί αν η εισαγωγή δεν είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, τότε κανείς δε θα δει το ακόμα πιο όμορφο περιεχόμενο τα επόμενα δευτερόλεπτα.

Μια ακόμα συμβουλή είναι πως μιας και οι περισσότεροι χρήστες παρακολουθούν videos με τη μουσική στο off, θα πρέπει το βίντεο να είναι κατανοητό και ενδιαφέρον χωρίς να βασιζόμαστε στο ακουστικό κομμάτι.

Η λύση όμως έχει δύο όψεις. Θα πρέπει να προσθέτεις υπότιτλους (captions)  ή κάρτες πληροφοριών σε κάθε βίντεο που ανεβάζεις, και να προσέχεις πως με ή χωρίς μουσική, θα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

 

3. Θέτεις πολλούς στόχους με ένα μόνο Video

Ίσως ο πιο σημαντικός λόγος αποτυχίας γενικότερα στο ψηφιακό κομμάτι, είναι η προσπάθεια των περισσότερων, να πετύχουν πολλά με μια ενέργεια.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να δεις καρπούς από τις προσπάθειές σου, είναι να σχεδιάσεις κάθε μικρό κομμάτι του περιεχομένου σου βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής. Για παράδειγμα, στη δημιουργία ενός website, η κάθε σελίδα υπηρετεί και κάποιο σκοπό.

Η “landing page” για παράδειγμα, πρέπει να περιέχει συγκεκριμένα μηνύματα που θα διαφέρουν από αυτά της “about page” κοκ.

Έτσι και στη δημιουργία video, για online χρήση, ειδικά για το YouTube, οι περισσότεροι φαίνεται να ξεχνούν αυτό τον κανόνα, μπερδεύοντας το κόσμο με πολλαπλά μηνύματα σε ένα μόνο βίντεο.

Να το πούμε πολύ ξεκάθαρα. Αν θες κάθε βίντεο, να έχει χιλιάδες views, να είναι στη κορυφαία θέση στις μηχανές αναζήτησης, να λάβει εκατοντάδες email signups και συγχρόνως να οδηγήσει κόσμο στην ιστοσελίδα σου, τότε μάλλον αυτό δε θα γίνει ποτέ.

Δε μπορεί ένα βίντεο μόνο να πετύχει τόσους πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Συνήθως οι κύριοι στόχοι είναι οι εξής:

  • Να μπορεί κάποιος να σε ανακαλύψει και να μάθει για σένα
  • Να αρχίζεις να χτίζεις κοινό
  • Να πετύχεις πωλήσεις

Αυτά τα 3 objectives είναι για αρχή αρκετά ώστε να ξεκινήσεις να χτίζεις τη στρατηγική σου γύρω από αυτά.

 

4. Παράβλεψη της συναισθηματικής πλευράς του καταναλωτή.

H δημιουργία βίντεο, μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία marketing που έχεις στα χέρια σου. Πολλές φορές όμως πέφτουμε στη παγίδα να βιάζουμε τις κινήσεις μας ώστε να φτάσουμε στη πολυπόθητη πώληση.

Το κοινό σου πρέπει πρώτα να συνδεθεί μαζί σου συναισθηματικά, και ύστερα να επενδύσει οικονομικά.

Αν δεν συμβεί το πρώτο, τότε το τελευταίο βήμα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Και μπορεί να αναρωτιέσαι, πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο;

Πώς μπορώ να κάνω το κοινό μου να έρθει πιο κοντά σε μένα και στο brand μου συναισθηματικά ώστε να με εμπιστευθεί;

Aυτό δεν συμβαίνει απλά ακολουθώντας μια συγκεκριμένη στρατηγική. Πρέπει να ενδιαφέρεσαι γνήσια για το κοινό σου και το τί συναισθήματα θες τους δημιουργήσεις.

Θυμήσου, πως ό,τι και να είναι αυτό που πουλάς, σίγουρα θα υπάρχει μια συναισθηματική πτυχή του καταναλωτή που θα μπορείς να προσεγγίσεις.

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να επικοινωνείς με το κοινό σου σα να είχες μια ζωντανή συζήτηση μαζί τους face-to-face.

Μπορείς για παράδειγμα να κάνεις άμεσες ερωτήσεις:

 “ Τί τους λείπει;”  “Τι έχουν ανάγκη να δουν, πως θα λύσεις κάποιο πρόβλημά τους”;

Στο κάτω κάτω ότι και να είναι, προϊόν ή υπηρεσία, ανήκει και σε εκείνους εκτός μόνο απο εσένα. Οπότε δώσε την αντίστοιχη σημασία και βαρύτητα.

Καθώς θα περνάει ο καιρός, η σχέση σου με το κοινό σου μέσω των βίντεο που θα μοιράζεσαι μαζί τους θα γίνεται πιο ουσιαστική και τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και η εμπιστοσύνη τους σε σένα και κατ’ επέκταση στο προϊόν ή υπηρεσία σου.

 

5. Προώθηση μεγάλων σε διάρκεια Video σε ακατάλληλο κοινό

Όλοι  μάλλον γνωρίζουμε ήδη την ύπαρξη της IGTV στο Instagram. Μια επιπλέον λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες της πλατφόρμας να παρακολουθήσουν βίντεο μεγάλης διάρκειας σε κάθετη μορφή.

Ο στόχος των developers φυσικά ήταν και θα είναι να κρατήσει τους χρήστες στο app όσο περισσότερο γίνεται. Αυτή όμως η προσπάθεια, αποδείχθηκε πολύ πιο πολύπλοκη από ότι φανταζόντουσαν μιας και το κοινό στο οποίο απευθύνθηκαν αποζητά την προβολή πολύ σύντομων βίντεο.

Αυτό είχε ώς αποτέλεσμα λίγα views και κατ’ επέκταση λιγοστά έσοδα για τους influencers, διαφημιστικά agencies και brands.

Έτσι το πρώτο χρόνο, η IGTV είχε πολύ αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε.

Έπρεπε λοιπόν να κάνουν αλλαγές στη στρατηγική τους.

Πρίν από λίγους μήνες λοιπόν, η IGTV κυκλοφόρησε 2 νέες λειτουργίες που αποτελούσαν βασικές αλλαγές για τους χρήστες.

Πρώτον τους επέτρεπε να δημοσιεύσουν βίντεο 1 λεπτού στο feed τους από το full video του IGTV και δεύτερον τους έδινε τη δυνατότητα προβολής των IGTV video στην explore σελίδα κάνοντάς τα πιο εύκολο να ανακαλυφθούν.

Τί κρατάμε από αυτή την ιστορία της IGTV;

Καλύτερα να μην ανεβάσεις βίντεο που να κρατάνε μια ώρα.

Ο χαρακτήρας της πλατφόρμας άλλωστε είναι τα σύντομα βίντεο μερικών δευτερολέπτων.

Επίσης μη μπεις στη διαδικασία να αναπαραγάγεις περιεχόμενο κάποιου άλλου. Παρόλο που μπορεί ένα YouTube Video να έχει απόλυτη σχέση με το δικό σου χώρο, δεν έχει κανένα νόημα να επαναλαμβάνεσαι.

Πάντα να παράγεις δικό σου υλικό, το οποίο θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και γνήσιο, καθώς δείχνει πως έχεις επενδύσει χρόνο και κόπο για να τη δημιουργία του.

Δές στο παρακάτω βίντεο ποιά είναι τα μυστικά για τη δημιουργία ενός βίντεο και γιατί το χτίσιμο μιας στρατηγικής μάρκετιγνκ είναι απαραίτητα συστατικά για τη επιτυχημένη προώθηση της επιχείρησής σου.

Τί πιστεύεις; Έχεις πέσει στη παγίδα κάποιων από τα παραπάνω συνηθισμένα λάθη; Έχεις δει να πραγματοποιούνται από άλλους;

Μοιράσου τις δικές σου εμπειρίες μαζί μας και μή διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθειά μας για τη δημιουργία προωθητικών βίντεο για την επιχείρησή σας.