Οι 9 καλύτερες Δωρεάν Βιβλιοθήκες Φωτογραφίας για όλες τις χρήσεις

Οδηγός για τις καλύτερες βιβλιοθήκες φωτογραφίας χωρίς δικαιώματα.

Η χρήση φωτογραφίας στο σύγχρονο κόσμο είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Websites, facebook posts, instagram, email newsletters, facebook ads και σχεδόν πλέον όλες οι κινήσεις στο κόσμο του internet απαιτούν τη χρήση κάποιας επαγγελματικής φωτογραφίας.

 

Παρόλα αυτά, κάθε φωτογραφία αποτελεί πνευματικό δικαιώμα του δημιουργού, δηλαδή του εκάστοτε φωτογράφου. Κατά συνέπεια, πριν προβούμε στη χρήση οποιασδήποτε εικόνας, είναι απαραίτητο να έχουμε λάβει την άδεια χρήσης της από τον δημιουργό.

 

Ένα σύνηθες λάθος που κάνουμε είναι η χρήση φωτογραφίας που βρίσκουμε στο γνωστό σε όλους Google Images Search. Για παράδειγμα, όταν ψάχνουμε για μια φωτογραφία ενός “γραφείου” για χρήση στο καινούργιο μας website, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουμε κάποια όμορφη φωτογραφία “γραφείου” που θα μας παρουσιάσει ως αποτέλεσμα το google images. 

 

Ποιό όμως το λάθος στην παραπάνω διαδικασία?

 

Πολύ απλά, οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο google images είναι φωτογραφίες που σκανάρει οι google από διάφορα sites και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τελείως παράνομη η χρήση τους. Στο παράδειγμά μας με τη φωτογραφία γραφείου, στο google images θα βρούμε χιλιάδες διαθέσιμες φωτογραφίες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε κάποια sites.

Τα sites αυτά, είναι πολύ πιθανό να έχουν πληρώσει ένα φωτογράφο για να βγάλει τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Στην περίπτωση αυτή, τα δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στην εταιρία που πλήρωσε το φωτογράφο και αγόρασε τα δικαιώματα. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς μπορούμε απλά να κατεβάσουμε τη φωτογραφία και να τη χρησιμοποιήσουμε στο καινούργιο μας website.

 

Για τη νόμιμη χρήση φωτογραφιών, υπάρχουν συγκεκριμένα websites που έχουν έλθει σε απευθείας επαφή με φωτογράφους και μπορούν να διανέμουν τις φωτογραφίες στο κοινό, είτε με πληρωμή είτε δωρεάν.

 

Παρακάτω παραθέτουμε τις πιο δημοφιλείς ΔΩΡΕΑΝ βιβλιοθήκες φωτογραφίας.

 

1. Unsplash

https://unsplash.com/

Το unsplash.com αποτελεί την πιο αγαπημένη μας επιλογή. Χιλιάδες διαθέσιμες φωτογραφίες αποκλειστικά από επαγγελματίες φωτογράφους οι οποίοι συμφωνούν να διαθέσουν το έργο τους εντελώς δωρεάν για οποιαδήποτε χρήση στους επισκπέπτες της πλατφόρμας.

2. FLICKR

https://www.flickr.com/

Το FlickR είναι μια πλατφόρμα που ανήκει στον ιντερνετικό κολοσσό Yahoo. Στην ουσία είναι ένας cloud storage χώρος για επαγγελματίες φωτογράφους. Παρόλα αυτά, όταν ένας φωτογράφος αποθηκεύει μία εικόνα στο FlickR, έχει την επιλογή να επιλέξει μια ιδιότητα σύμφωνα με την οποία επιτρέπει σε άλλους χρήστες να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη φωτογραφία με την αδεια Creative Commons, με άλλα λόγια δωρεάν με αντάλλαγμα την αναφορά του ονόματος του φωτογράφου.

Για να βρείτε τις φωτογραφίες που έχουν την άδεια creative commons θα πρέπει να φιλτράρετε τα αποτελέσματα και να επιλέξετε την επιλογή “Free for Commercial Use”.

Image result for flickr

3. FoodiesFeed.com

https://www.foodiesfeed.com/

Δωρεάν βιβλιοθήκη φωτογραφίας με θεματολόγια τα φαγητό, τη μαγειρική. Μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές φωτογραφίες απο γλυκά, συνταγές, πιάτα με σαλάτες και γενικά με ό,τι μπορεί να έχει σχέση με την κουζίνα. Ιδανικό για χρήση από επιχειρήσεις που κινούνται στο χώρο της εστίασης, του καφε και επίσης για ξενοδοχεία.

Image result for foodiesfeed

4. Death to the stock photo

https://deathtothestockphoto.com/

Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, δίνει τη δυνατότητα δωρεάν download από τις υπάρχουσες φωτογραφίες stock, προσφέρει και τη δυνατότητα custom φωτογράφισης από επαγγελματίες συμβεβλημένους φωτογράφους με αντίτιμο 15 δολάρια το μήνα. Κάθε μήνα 10 νέες φωτογραφίες παραδίδονται στο email σας.

Image result for death to stock photos

5. PicJumbo

https://picjumbo.com/

Tεράστια θεματολογία από εικόνες, υψηλή ποιότητα και δωρεάν διανομή για οποιαδήποτε χρήση. Εξαιρετικό είναι και το user interface καθώς ο χρήστης μπορεί να προηγηθεί σε διάφορες κατηγορίες και επίσης να χρησιμοποιήσει τα πολύ χρήσιμα tags κάτω από κάθε φωτογραφία ώστε να συνεχίσει την αναζήτηση σε σχετικές δωρεάν φωτογραφίες.

Image result for picjumbo

7. JayMandri

http://jaymantri.com/

Στην ουσία πρόκειται για το προσωπικό site του συγκεκριμένου φωτογράφου, ο οποίος διαθέτει ένα μέρος του έργο του εντελώς δωρεάν για όλες τις χρήσεις (εμπορικές και μη). Η θεματολογία των φωτογραφιών έχει μεγάλο εύρος και χαρακτηριστικά είναι τα φίλτρα που έχουν πλέον γίνει αναγνωρίσιμα.

Image result for jaymantri

8. Pixabay

https://pixabay.com/

To Pixabay είναι μια πλατφόρμα για δωρεάν κατέβασμα φωτογραφιών, Vector Graphics, Illustrations αλλά και videos. Οι φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η αναφορά στο όνομα του δημιουργού / φωτογράφου. Οι εικόνες διατίθενται με την άδεια Creative Commons. Κάθε φωτογραφία έχει αναφορά σε επιμέρους χαρακτηριστικά όπως το με ποια κάμερα τραβήχτηκε, πότε και σε ποιά ανάλυση είναι διαθέσιμη.

Στο συγκεκριμένο site είναι πολύ πιθανό να βρείτε και διαφορετικές φωτογραφίες που δε θυμίζουν τις κλασσικές  stock images.

9. Gratisography

https://gratisography.com/

Ο φωτογράφος Ryan McGuire είναι ο υπεύθυνος φωτογράφος πίσω σπό το Gratisography. Χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά φίλτρα, έχει οργανωμένες τις φωτογραφίες σε θεματολογία και φυσικά προσφέρει το έργο δωρεάν για οποιαδήποτε χρήση.

Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου Site είναι το one click download – δεν είναι απαραίτητο να μπείτε στη σελίδα της φωτογραφίας για την κατεβάσετε – μπορείτε να το κάνετε με ένα κλικ από τη σελίδα της λίστας.

Image result for gratisography

Ελπίζουμε να βρείτε σε κάποια από τις παραπάνω βιβλιοθήκες, τις κατάλληλες φωτογραφίες για το επόμενο project σας!