To Μυστικό της επιτυχίας που δεν σου είπε κανείς

Το μυστικό της επιτυχίας είναι ένα και είναι αυτό.

Αυτη την εβδομάδα αποφάσισα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις για κάποια πράγματα που βλέπω στις νέες ηλικίες αλλά και γενικότερα στο κόσμο , όσον αφορά τις προσδοκίες που έχει τόσο στην επιχειρηματικότητα όσο και σε πολλά άλλα καθημερινά πράγματα, ίσως στα περισσότερα πλέον.

Αυτο λοιπόν έχει να κάνει με το τί περιμένει ότι θα πάρει πίσω για την προσπάθεια, τον κόπο και το χρήμα που βάζει σε μια ενέργεια, είτε αυτό είναι επαγγελματική, είτε προσωπική, είτε συναισθηματική.

Νομίζω πως ίσως από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η προσδοκία της άμεσης επιβράβευσης, το instant gratification που λέμε και στο χωριό μου. Κοινώς η παράκαμψη!

Τί όμως είναι αυτό;

Ουσιαστικά είναι η προσδοκία που έχει ο κόσμος πως οτιδήποτε κάνει, ακόμα και η πιο μικρή ενέργεια πρέπει να οδηγεί άμεσα πίσω ένα ορατό αποτέλεσμα.

Είτε πληρώνοντας ένα μικρό ποσό για να πάρει πίσω κάτι δυσανάλογα μεγάλο, είτε πατώντας ένα like για να κερδίσει κάτι, είτε κάνοντας κάτι πολύ μικρό στέλνοντας για παράδειγμα ένα μήνυμα σε μια κοπέλα για να βγει μαζί της ραντεβού, είτε πηγαίνοντας 3 φορές στο γυμναστήριο φτιάχνοντας ένα καλύτερο σώμα, είτε αγοράζοντας ένα πρόγραμμα διατροφής που μαγικά θα μας κάνει αδύνατους, είτε αγοράζοντας ένα μαγικό πρόγραμμα marketing το οποίο θα εκτοξεύσει τις πωλήσεις μας και θα μας κάνει πλούσιους σε ένα βράδυ.

Η μεγαλύτερη απόδειξη οτι αυτό είναι κάτι το οποίο υπάρχει, είναι οτι πάρα πολύς κόσμος online και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα βγάζει καράβια χρήματα πουλώντας αυτές τις ψεύτικες υποσχέσεις.

Γιατί πραγματικά υπάρχει κόσμος αυτός ο οποίος ζητάει αυτό ακριβώς. Ζητάει την γρήγορη απάντηση, το γρήγορο όφελος, κάτι το οποίο δεν έχει κόπο, την υπόσχεση για το μαγικό αποτέλεσμα, το effortless result.

Δυστυχώς η εποχή είναι γύρω από αυτό το mindset και ακριβώς για αυτό πολύς κόσμος πλουτίζει απο αυτήν την νοοτροπία αλλά και πολύς περισσότερος απογοητεύεται και τα παρατάει.

Γιατί ψάχνει για το shortcut την παράκαμψη απο τον δύσκολο δρόμο.

Θα σου πω κάτι με πάσα βεβαιότητα. Όλες αυτές οι λύσεις απλά δεν υπάρχουν, είναι ένα πολύ ωραίο ψέμα γιατί ακριβώς ο κόσμος το επιζητεί. Ο κόσμος γενικότερα και όλοι μας, θέλουμε να αποφύγουμε το δύσκολο, νιώθουμε άβολα να παλέψουμε, νιώθουμε άβολα να ταλαιπωρηθούμε, να ξεβολευτούμε απο την ψευδαίσθηση της ασφάλειας μας, απο το comfort zone μας,  για να δούμε ένα αποτέλεσμα που κάποιοι, το παίρνουν φαινομενικα γρήγορα.

Το τρανταχτότερο παράδειγμα είναι το γυμναστήριο και τα στεροειδή.

Πόσος κόσμος φαρμακώνεται για να φτιάξει ένα σώμα, να πάρει την επιβράβευση από το κόσμο, το θαυμασμό και δε ξέρω και εγώ τί άλλο, ρισκάροντας ότι πιο πολύτιμο έχει, την υγεία του?

Αμέτρητος. Πολύς περισσότερος απο όσος φαντάζεσαι.

Και δεν τον νοιάζει πάρα μόνο το αποτέλεσμα, ακόμα και αν ξοδέψει ένα σωρό λεφτά που δεν έχει, ή ρισκάρει κάτι που δεν έχει επιστροφή, την υγεία του

Αυτό και μόνο είναι το τρανταχτότερο παράδειγμα του πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα αυτό στη σημερινή εποχή και φυσικά αυτό το mindset υπάρχει σε πολλά άλλα επίπεδα στη ζωή.

Υπάρχει στις σχέσεις οι οποίες γι’αυτό είναι δύσκολες και υπάρχει και στον επαγγελματικό στίβο.

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες, ότι είμαι άνεργος γιατί φταίνε όλοι οι υπόλοιποι πέρα από μένα,  οτι οι άλλοι ειναι τυχεροί που καταφέρνουν κάτι, ότι σίγουρα με λίγη τύχη θα βρώ την γρήγορη λύση και θα δώ το αποτέλεσμα που επιθυμώ.

Θα σε απογοητεύσω αλλα δεν είναι έτσι, μακάρι να ήταν έτσι αλλά δεν είναι.

Όλος ο κόσμος εκεί έξω ο οποίος έχει καταφέρει κάτι σημαντικό, το ‘χει κάνει γιατί έχει βάλει το κώλο του κάτω, και έχει παλέψει για πάρα πολλά χρόνια με πάρα πολλή επιμονή, με πολύ κουράγιο, περνώντας από πολλές δυσκολίες, επενδύοντας χρήματα, κόπο, συναισθήματα και παλεύοντας με αυτά τα συναισθήματα καθημερινά.

Εάν δε το κάνεις, αν δε μάθεις να το κάνεις, δε πρόκειται ποτέ να καταφέρεις τίποτα. Ακόμα και αν καταφέρεις κάτι στιγμιαίο, να μπορέσεις να κάνει κάτι από όλα αυτά που υπόσχονται γρήγορες επιτυχίες, σου εγγυώμαι οτι θα είναι για πολύ λίγο.

Και αυτό που πραγματικά έχει νόημα και αυτό πραγματικά που έχει σημασία, είναι να μπορείς να απολαμβάβεις τα αποτελέσματα που θέλεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα και οχι απλά εφήμερα.

Ένα υγιές σώμα χτίζεται μετά από χρόνια συνεχούς προπόνησης με σωστή διατροφή συστηματικά. Δύσκολο ναι,  αλλά αυτό είναι που μένει, είναι υγιές, έχει γερές βάσεις, η μυικότητά σου έχει χτιστεί σωστά, θα σε ακολουθεί για πάντα.

Το ίδιο ισχύει και για μια επιχείρηση, μια επιχείρηση που έχει χτιστεί σωστά με γερές βάσεις, με κατάλληλα πλάνα, με τους σωστούς ανθρώπους που είναι το πιο σημαντικό asset μιας επιχείρησης, έχει καλές βάσεις.

Το ίδιο και οι σχέσεις. Σε οτιδήποτε και εάν σκεφτείς, αυτός ο κανόνας έχει εφαρμογή.

Ξέχνα λοιπόν τα shortcuts, τις γρήγορες λύσεις, τις παρακάμψεις, από πράγματα τα οποία φαίνονται δύσκολα.

Έτσι ακριβώς χτίζονται όλα, με πολλή επιμονή με πολύ κόπο και πολλή προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, θα σε στεναχωρήσω.

Αυτή είναι η μόνη μαγική συνταγή που κανένας δε θα σου πει.

Βρες κάτι που αγαπάς πραγματικά, κάτι που πιστεύεις πολύ, μην ακούς κανέναν, και όσο βελτιώνεσαι καθημερινά, με έναν μαγικό τρόπο αυτό αρχίζει και σου δημιουργεί τα αποτελέσματα που θες.

Όχι άμεσα, όχι αύριο, ούτε μεθαύριο, αλλά μετά από καιρό και αφού μένεις σταθερός στη προσπάθειά σου.

Αυτό λοιπόν είναι το μυστικό που έχω να σου πώ, αυτό βιώνω αυτή τη στιγμή, αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ, και ποτέ δεν είναι εύκολο να μείνεις σταθερός σε αυτό το πλάνο.

Ποτέ δεν είναι εύκολο να κάνεις την ίδια προσπάθεια όταν όλα πάνε στραβά και να μένεις πιστός στο πλάνο και το όνειρό σου

Αλλά είναι το μόνο που κρίνει το να θα καταφέρουμε αυτό που ονειρευόμαστε. Η δυνατότητα να μένουμε το ίδιο διψασμένοι ακόμα και όλα γύρω μας καταρρέουν

Πίστεψε το, έχεις ότι χρειάζεται, αλλά για να τα καταφέρεις θα χρειαστεί ότι έχεις…