Η αλλαγή στο Instagram που θα αλλάξει ότι γνωρίζατε!

Μια τεράστια πιθανή αλλαγή στο Instagram;

Τί έχει μεγαλύτερη σημασία για το Instagram; Το πόσα likes παίρνεις ή πόσοι άνθρωποι σε ακολουθούν;

Πρίν από λίγες ώρες διέρρευσε από το Instagram πως δοκιμάζεται η πιθανότητα να αφαιρεθούν τελείως τα likes από τις φωτογραφίες των χρηστών.

Γιατί;

Πολύ απλά  γιατί τους ενδιαφέρει το πόσοι άνθρωποι ακολουθούν το λογαριασμό σου και όχι πόσα likes παίρνεις με κάθε δημοσίευση.

Σε αυτή τη δοκιμή, μόνο εκείνος που δημοσιεύει μια φωτογραφία θα έχει τη δυνατότητα να δει πόσοι χρήστες πάτησαν like.

Με άλλα λόγια όλοι οι υπόλοιποι δε θα μπορούν να δουν τον αριθμό αυτό.

Το Instagram παρουσίασε αυτό το ενδεχόμενο σαν μια μικρή αλλαγή στο design που όμως θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αντίδραση των χρηστών.

Το να αποκρύπτονται τα likes από μια δημοσίευση, αποσκοπεί στο να μειωθεί η νοοτροπία της αγέλης που χαρακτηρίζει το Instagram τελευταία.

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να κάνουν like σε δημοσιεύσεις που έχουν ήδη πολλά likes.

Mε αυτό το τρόπο θα μειωθεί δραματικά ο ανθυγιεινός ανταγωνισμός μεταξύ των χρηστών μιας και θα πάψουν να συγκρίνουν τον αριθμό των likes με αυτά άλλων φίλων ανταγωνιστών.

Η αφαίρεση του αριθμού των likes μπορεί να ενθαρρύνει τους δημιουργούς να δημοσιεύουν πιο αυθεντικό περιεχόμενο αντί για εκείνο που σκοπεύει μόνο στην συγκέντρωση όσο περισσότερων likes γίνεται για τα μάτια του κόσμου.

Μπορείς να δεις στα αριστερά πως έχουν αποκρύψει τη καταμέτρηση των likes στο feed αλλά δείχνει ακόμα ένα-δυο ονόματα χρηστών που έχουν κάνει like. Οι χρήστες ειδοποιούνται πώς μόνο οι ίδιοι μπορούν να δουν ποιος έχει πατήσει like στη φωτογραφία τους και κανείς άλλος.

Πολλοί χρήστες διαγράφουν posts τα οποία δεν παίρνουν άμεσα likes μιας και νιώθουν ντροπή για την μικρή τους συλλογή σε καρδιές…

Κρύβοντας λοιπόν τη καταμέτρηση των likes ο χρήστης είναι πιο ελεύθερος να δημοσιεύσει ότι νιώθει χωρίς τη σκέψη της κριτικής από άλλους.

Το Instagram επιβεβαίωσε πως η αλλαγή αυτή δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί και πως απλά τεστάρουν τρόπους να μειώσουν την αίσθηση της πίεσης που νιώθουν οι χρήστες σε αυτό το κομμάτι.

Πολλές όμως αλλαγές που παρατηρήθηκαν πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους, τελικά επιβεβαιώθηκαν και ήταν παρόμοιας φύσης. Όπως το video calling, και η δυνατότητα προσθήκης soundtracks στα stories.

 

Σε αντίθεση με τα likes, δεν υπάρχει κανένα πλάνο απόκρυψης των followers καθώς αυτό είναι το αληθινό μέσο σύγκρισης και μέτρησης της ποιότητας του περιεχομένου ενός χρήστη.

Η απόκρυψη των likes αποσκοπεί στο να δώσει μεγαλύτερο βάρος στα σχόλια και τον αριθμό των ακόλουθων και ακόμα και όταν αυτά δεν είναι ορατά, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον αλγόριθμο του Instagram με τον ίδιο τρόπο.

Η αλλαγή αυτή ήρθε μετά από έρευνα πως η καταμέτρηση likes λειτουργεί αντιπαραγωγικά ή ακόμα και αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του χρήστη.

Και αυτό ακριβώς ήταν και το πρώτο μέλημα του Instagram το 2016 όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα stories, δηλαδή το να αφαιρεθεί η πίεση της συλλογής όσο περισσότερων likes γίνεται.

To Τwitter με τον ίδιο τρόπο, τον προηγούμενο μήνα άρχισε να τεστάρει την απόκρυψη της καταμέτρησης των retweets ώστε να αποθαρρύνουν την ψυχολογία της ανταγωνιστικότητας και της νοοτροπίας της αγέλης.

H καταμέτρηση των likes προωθεί αισθήματα ναρκισσισμού, χαμηλής αυτοεκτίμησης και περιφρόνησης και είναι μια συνεχής υπενθύμιση του πώς έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές κοινωνικές ιεραρχίες μέσω των social media.

Όλα αυτά τα φαινόμενα έκαναν τους χρήστες να νιώθουν ψυχολογική πίεση και έπαψαν να βλέπουν το μέσο σαν μια ψυχαγωγική πλατφόρμα που ενθαρρύνει την ελεύθερη προσωπική έκφραση συναισθημάτων αλλά σαν ένα διαγωνισμό δημοτικότητας.

Σίγουρα η διοίκηση του Instagram ετοιμάζει μια ραγδαία αλλαγή τους επόμενους μήνες στο δημοφιλέστερο μέσο στον πλανήτη. Τι αλήθεια θα ήθελες εσύ να δείς σε αυτό?

Θυμήσου εδώ το επεισόδιο της σειράς Simply Digital, σχετικά με τον αλγόριθμο του Instagram!